Studenten en citizen scienceSamenwerken en leren van elkaarSamen onderzoek opzettenWebsite voor citizen scienceCitizen science en nieuwe technologie: de onderzoekers

Samenwerken en leren van elkaar

3 maart 2022 – Wij – Ria en Lieke – werken binnen het lab Nieuwe Technologie van het TOPFIT Citizenlab. Binnen onze projecten werken we nauw samen met burgers (zie ook ons vorige blog). Naast de samenwerking met burgers, hebben we ook veel contact met collega’s. Er zijn altijd collega’s om mee samen te werken of om van te leren. Uiteraard hebben wij regelmatig overleg met elkaar, we spreken elkaar bijna elke dag wel even. Dan werken we samen aan de projecten die op dit moment gaande zijn, en besluiten we wie welke taken op zich neemt. Dit gaat voornamelijk digitaal, aangezien we allemaal thuiswerken als gevolg van de coronapandemie.

Daarnaast hebben wij maandelijks een overleg met andere onderzoekers in het lab Nieuwe Technologie. Daarin bespreken we de voortgang, en buigen we ons samen over onderwerpen die extra aandacht vragen. Bijvoorbeeld over wat de volgende stap in het onderzoek moet zijn, of we een bijdrage willen indienen bij een bepaald congres, of welke subsidies we mogelijk kunnen aanvragen. Subsidies helpen om nieuw onderzoek te financieren.

We hebben ook wekelijks een overleg met andere onderzoekers binnen het Citizenlab. Deze collega’s, werkzaam bij de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool en ROC Twente, houden zich allemaal bezig met citizen science. Sommigen werken in hun project samen met mensen met diabetes, anderen met mantelzorgers, en weer anderen met ouderen of de algemene bevolking. Iedereen heeft ook een andere achtergrond, zoals bijvoorbeeld psychologie, bewegingswetenschappen, fysiotherapie, filosofie, gezondheidswetenschappen en design thinking.  Tijdens onze wekelijkse vergadering houden we elkaar op de hoogte van de voortgang in de verschillende projecten, en vieren we onze successen. Een belangrijk onderdeel van deze bijeenkomsten is ook om punten te bespreken waar we tegenaan lopen, zodat we van elkaar kunnen leren. Soms stellen we één probleem centraal dat iemand inbrengt, waar we dan met zijn allen over nadenken om tot een oplossing te komen. Bijvoorbeeld hoe je bijeenkomsten online vorm kunt geven. Of over waar we kansen zien voor het starten van nieuw onderzoek. Daarnaast kiezen we er soms voor om één project uitgebreid te bespreken, waardoor we allemaal kunnen leren van wat wel en niet goed is gegaan.

In het Citizenlab zijn we allemaal bezig om te bedenken hoe citizen science zo goed mogelijk kan worden ingezet voor onderzoek naar gezondheid en welzijn. Hierover kunnen we natuurlijk al veel leren van het werk van anderen. Daarom organiseren we ook één keer per maand een leesclub. Daarvoor lezen we vooraf een wetenschappelijk artikel dat iemand interessant vond. Dit artikel bespreken we dan samen. De ene keer gaat het artikel over manieren om veilig data te verzamelen binnen projecten, de andere keer gaat het over de beste manieren om samen te werken als onderzoekers en burgers. En weer een andere keer gaat het over het in een team samenwerken met mensen met verschillende achtergronden. De onderwerpen zijn erg uiteenlopend, maar allemaal belangrijk voor citizen science. Omdat we een uur met elkaar spreken over het onderwerp uit het artikel, denken we meteen goed na hoe we onze eigen projecten weer kunnen verbeteren. Zo blijven we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en leren we steeds weer iets bij!

Deze overleggen helpen allemaal om te zorgen dat de projecten soepel verlopen en dat we van elkaars kennis gebruik maken. Gelukkig is er vaak ook ruimte voor een gezellig praatje, want ook dat is belangrijk in deze tijden van thuiswerken!