Voor mantelzorgers

Samen werken naar meer balans in de mantelzorg
Hoe kunnen we samen zorgen dat u als mantelzorger makkelijker balans vindt in uw leven?

Het onderzoek

Mantelzorg. Veel Nederlanders hebben hier wel eens mee te maken. Zo is 1 op de 3 Nederlanders zelf mantelzorger en combineert 1 op de 4 Nederlanders mantelzorg met een betaalde baan. En soms hebben wij het niet eens door dat we zelf mantelzorger zijn. Want… zorgen voor je naaste is toch heel normaal? Bijvoorbeeld uw vader of moeder begeleiden bij doktersbezoek en helpen met medicatie; of zorgen voor uw kind met lichamelijke of verstandelijke beperkingen; of boodschappen doen en koken voor uw zieke buurvrouw. Zonder mantelzorgers zou de zorg onder nóg grotere druk komen te staan. En zouden veel Nederlanders het niet redden in het dagelijks leven. Mantelzorg is dan ook belangrijk en dankbaar werk dat vaak voldoening geeft. Toch zorgt het vaak ook voor extra belasting bij de mantelzorger naast het dagelijkse werk en bezigheden. En is het risico groot dat de mantelzorger het op een gegeven moment niet meer aankan en (tijdelijk) uitvalt.

Citizenlab Mantelzorg: praktische oplossingen voor de (mantel)zorg

Hoe kunnen we samen zorgen dat u als mantelzorger makkelijker balans vindt in uw leven? Er bestaan al veel verschillende (digitale) hulpmiddelen, zoals websites en apps. Maar die zijn niet altijd makkelijk te vinden en te gebruiken. Daarom willen we samen met u zoeken naar slimme hulpmiddelen die u kunnen helpen om een beter balans in uw leven en in de mantelzorg te vinden.

Hoe kunnen we elkaar helpen?

Wij zouden graag samen met u onderzoek doen en op zoek gaan naar slimme hulpmiddelen. Daarom vragen wij om uw hulp. Vindt u het leuk om bij te dragen aan onderzoek? Wilt u graag uw eigen situatie als mantelzorger verbeteren? En vindt u het gebruik van technologie interessant of misschien juist moeilijk? Dan nodigen wij u graag uit om met ons samen te werken in ons Citizenlab.
Zo kunt u bijvoorbeeld meedoen aan interviews, groepsgesprekken en workshops die helpen bij het bedenken van goede methoden, apps en andere hulpmiddelen voor u als mantelzorger. Laat het ons het weten als u mee wilt doen.

U kunt zich per mail aanmelden voor de pilot en contactinformatie achterlaten.

Vertel anderen ook van het Citizenlab Mantelzorg

Kent u andere mantelzorgers die willen meedenken of meedoen? Deel of mail deze pagina via de buttons rechts in beeld.

Mantelzorg in Twente in tijden van Corona (vragenlijstonderzoek)

In de maanden mei en juni hebben wij een vragenlijst onder de mantelzorgers in Twente verspreid. De mantelzorgers hebben vragen beantwoord over hun ervaringen met mantelzorg tijdens de coronacrisis. Ook hebben zij vragen beantwoord over hun gebruik van digitale hulpmiddelen in de mantelzorg en voor hun eigen gezondheid en welzijn. De uitkomsten van de vragenlijst kunt u hier (link onder tekst plaatsen naar: Citizenlab Mantelzorg 🡪 Het onderzoek 🡪 Resulaten) bekijken.