Interessant, houd mij op de hoogte
Langer gezond en gelukkig leven…

…wie wil dat nou niet? In het TOPFIT Citizenlab werken burgers, wetenschappers en ontwikkelaars samen aan oplossingen waardoor we langer gezond en gelukkig kunnen blijven. We proberen gezondheidsproblemen te voorkomen, of te zorgen dat een (chronische) ziekte mensen zo min mogelijk belemmert. We kijken ook hoe technologie hierbij kan helpen.

Het samenwerken tussen burgers en wetenschappers, noemen we burgerwetenschap (‘citizen science’). Zo komen we tot oplossingen die ook echt nodig zijn. Graag werken we dus samen met u!

Meedoen

Ook uw kennis en ervaring is nodig om samen het verschil te maken. Hoe?

 • U kunt op de hoogte blijven van het TOPFIT Citizenlab via onze nieuwsbrief. Aanmelden kan hier.
 • U kunt meedoen in een van onze projecten hier onder; klik op een van de projecten hieronder voor meer informatie.

 

Citizenlabtopfit

PILOTS

inzicht in reuma

Citizenlab Reuma

Samen tegen eenzaamheid

IkkanWelzijn

Langer zelfstandig thuis wonen

Lang zult u wonen

Anne4Care

Lang zult u wonen

Ouder worden in Schelfhorst

Lang zult u wonen

Samen ontdekken. Samen leren.

Leerkring Citizen Science

hulp voor de mantelzorger

Mantelzorg

samen gezond blijven

Preventie

zelf technologie testen

grip op diabetes

Actueel in TOPFIT Citizenlab

Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.


  >

  TOPFIT Citizenlab op de Dutch Design Week!

  Van 16 t/m 24 oktober 2021 staat TOPFIT Citizenlab op de Dutch Design Week in Eindhoven. We zijn onderdeel van The Embassy of Health van de Universiteit Twente op het Ketelhuisplein in Het Klokgebouw op Strijp-S.

  Onderzoekers en studenten van TOPFIT Citizenlab zullen presenteren en vooral in contact gaan met het publiek.

  U bent natuurlijk ook van harte welkom.

  Voor meer informatie klik hier

  >

  Burgerwetenschap, hoe start je zoiets?

  Op dit moment zijn er nog veel vragen, zoals: Waarom zouden mensen als burgeronderzoeker aan de slag willen? Hoe kunnen burgeronderzoekers en wetenschappers het beste samenwerken? Hoe vinden ze elkaar? Waar kunnen ze het beste samenwerken: bij de onderzoeksinstellingen, in de wijken, of juist online? Dat zijn we nu aan het uitzoeken in een aantal proefprojecten. De projecten gaan over: diabetes, reuma, mantelzorg, langer zelfstandig thuis wonen, eenzaamheid en preventie.

  Er zijn inmiddels twaalf onderzoekers vanuit het ROC van Twente, Saxion en de Universiteit Twente betrokken bij de proefprojecten. En er doen al meerdere burgeronderzoekers actief mee.

  >

  Burgers en wetenschappers werken samen: Citizen Science

  Bij de ontwikkeling van het TOPFIT Citizenlab, en ook wanneer TOPFIT Citizenlab straks echt een fieldlab is, wordt er gewerkt volgens de principes van ‘citizen science’. Dat klinkt mooi, maar wat betekent dat? Citizen science is de Engelse naam voor burgerwetenschap. Het is een manier van onderzoek doen waarbij wetenschappers en burgeronderzoekers op gelijkwaardige wijze sámen onderzoeken en ontwikkelen. Allebei zijn ze op hun eigen manier expert en voor allebei levert deze samenwerking iets op. Het TOPFIT Citizenlab kiest voor deze aanpak omdat met citizen science oplossingen worden ontwikkeld die het beste aansluiten bij de wensen en behoeftes van alle betrokkenen.

  >

  Mantelzorgers gezocht.

  We gaan van start met een pilot voor iedereen die betrokken is bij mantelzorg. Lees verder op Voor mantelzorgers en doe je voordeel met dit steuntje in de rug.

  >

  LABBLOGVerhalen uit het lab

  Lab: Diabetes

  Online Meet & Greet ‘Mandje met diabetestechnologie’

  Afgelopen donderdag was er online een meet & greet tussen de onderzoekers en de mensen met diabetes die op dit moment diabetestechnologie uitproberen. Het doel…

  Lab: Lang zult u wonen

  Kennismaking met Anne4Care bij Alifa

  Afgelopen donderdag waren we op bezoek bij de Beien om cliënten van Alifa kennis te laten maken met Anne4Care. Er werd tweemaal dezelfde bijeenkomst gehouden…

  Lab: Diabetes

  Ervaringsdeskundigen aan het woord tijdens webinar

  Gisteren stond de webinar van Vitaal Twente in het teken van de eerste gebruikerservaringen met diabetestechnologie. Deze webinar stond in het teken van het onderzoek…