Citizenlabtopfit

PROJECTEN

Citizenlab Reuma
IkkanWelzijn
Lang zult u wonen
Leerkring Citizen Science
Mantelzorg
Preventie
Grip op Diabetes

Samen op weg naar gezonder leven in 2030

In het TOPFIT Citizenlab werken burgers, wetenschappers en ontwikkelaars samen aan oplossingen die ervoor zorgen dat in 2030 de inwoners van Twente twee jaar langer leven én zich gezond en gelukkig voelen. In 2019 zijn we van start gegaan en leren we hoe die samenwerking de beste resultaten geeft. We zetten vooral in op het voorkomen van gezondheidsproblemen, waarbij we ook kijken hoe nieuwe technologie hierbij kan helpen. In 2023 zal het TOPFIT Citizenlab worden opgeleverd als zogenaamd fieldlab. Een fieldlab is een plek, een samenwerking, een organisatie, waar vragen uit de praktijk worden vertaald naar onderzoek en naar effectieve oplossingen.

Wetenschappers en burgers onderzoeken en ontwikkelen samen: Citizen Science

Bij de ontwikkeling van het TOPFIT Citizenlab, en ook wanneer TOPFIT Citizenlab straks echt een fieldlab is, wordt er gewerkt volgens de principes van ‘citizen science’. Dat klinkt mooi, maar wat betekent dat? Citizen science is de Engelse naam voor burgerwetenschap. Het is een manier van onderzoek doen waarbij wetenschappers en burgeronderzoekers op gelijkwaardige wijze sámen onderzoeken en ontwikkelen. Allebei zijn ze op hun eigen manier expert en voor allebei levert deze samenwerking iets op. Het TOPFIT Citizenlab kiest voor deze aanpak omdat met citizen science oplossingen worden ontwikkeld die het beste aansluiten bij de wensen en behoeftes van alle betrokkenen.

Burgerwetenschap, hoe start je zoiets?

Op dit moment zijn er nog veel vragen, zoals: Waarom zouden mensen als burgeronderzoeker aan de slag willen? Hoe kunnen burgeronderzoekers en wetenschappers het beste samenwerken? Hoe vinden ze elkaar? Waar kunnen ze het beste samenwerken: bij de onderzoeksinstellingen, in de wijken, of juist online? Dat zijn we nu aan het uitzoeken in een aantal proefprojecten. De projecten gaan over: diabetes, reuma, mantelzorg, langer zelfstandig thuis wonen en eenzaamheid.

Er zijn inmiddels twaalf onderzoekers vanuit het ROC van Twente, Saxion en de Universiteit Twente betrokken bij de proefprojecten. En er doen al meerdere burgeronderzoekers actief mee.

Actueel in TOPFIT Citizenlab

Aanmelden nieuwsbrief


  >

  Mantelzorgers gezocht.

  We gaan van start met een pilot voor iedereen die betrokken is bij mantelzorg. Lees verder op Voor mantelzorgers en doe je voordeel met dit steuntje in de rug.

  >

  LABBLOGVerhalen uit het lab

  Lab: Diabetes

  We zijn van start! De app Clear wordt nu getest

  We zijn gestart met een periode waarin een groep mensen met diabetes type 2 verschillende apps testen. Voorafgaand is een online workshop georganiseerd door de…

  Lab: Lang zult u wonen

  Samenwerken in Schelfhorst

  In Almelo willen wij in de wijk Schelfhorst een onderzoek gaan opzetten en uitvoeren in samenwerking met de inwoners van de wijk. Het onderzoek zal…

  Lab: Diabetes

  Aan de slag met co-onderzoekers

  Binnen grip op diabetes zijn we gestart met een project waarin we samenwerken met mensen met diabetes type 2 om een leefstijlondersteund aanbod te ontwikkelen.…