Interessant, houd mij op de hoogte
Veldboek Burgerweten-schap voor Gezondheid is af!
Citizenlab TOPFIT platform!
Langer gezond en gelukkig leven…

…wie wil dat nou niet? In het TOPFIT Citizenlab werken burgers, wetenschappers en ontwikkelaars samen aan oplossingen waardoor we langer gezond en gelukkig kunnen blijven. We proberen gezondheidsproblemen te voorkomen, of te zorgen dat een (chronische) ziekte mensen zo min mogelijk belemmert. We kijken ook hoe technologie hierbij kan helpen.

Het samenwerken tussen burgers en wetenschappers, noemen we burgerwetenschap (‘citizen science’). Zo komen we tot oplossingen die ook echt nodig zijn. Graag werken we dus samen met u!

Meedoen

Ook uw kennis en ervaring is nodig om samen het verschil te maken. Hoe?

 • U kunt op de hoogte blijven van het TOPFIT Citizenlab via onze nieuwsbrief. Aanmelden kan hier.
 • Vindt u het leuk om up-to-date te blijven over de ontwikkelingen binnen het TOPFIT Citizenlab? Meld je aan voor het TOPFIT Citizenlab!
 • U kunt meedoen in een van onze projecten hier onder; klik op een van de projecten hieronder voor meer informatie.

 

Citizenlabtopfit

PILOTS

samen gezond blijven

Preventie

inzicht in reuma

Citizenlab Reuma

Samen tegen eenzaamheid

IkkanWelzijn

Langer zelfstandig thuis wonen

Lang zult u wonen

Anne4Care

Lang zult u wonen

Ouder worden in Schelfhorst

Lang zult u wonen

Samen ontdekken. Samen leren.

Leerkring Citizen Science

hulp voor de mantelzorger

Mantelzorg

zelf technologie testen

grip op diabetes

vermoeidheid bij reumatoïde artritis

share data valley

Actueel in TOPFIT Citizenlab

Het Veldboek Burgerwetenschap voor Gezondheid – Praktijkervaringen in regio Twente is af

In 2020 is TOPFIT Citizenlab van start gegaan voor een periode van drie jaar. Het doel van dit unieke onderzoeksproject was ambitieus. Twente fungeerde als proeftuin om te werken aan een gezondere regio. In Twente leeft de bevolking namelijk korter dan in de rest van Nederland en ook nog eens in slechtere gezondheid. Om daar verandering in te brengen, ontwikkelden gezondheidszorg- professionals en onderzoekers, samen met burgers en patiënten (-organisaties), zorg- en welzijnsorganisaties, technologische bedrijven, gemeenten en werkgevers, het burgerwetenschapsprogramma TOPFIT Citizenlab voor gezondheid en welzijn.

Het veldboek is tijdens het Twente Board Event 2023 uitgereikt aan Ank Bijleveld in haar rol als voorzitter van de Twente Board. TOPFIT Citizenlab was een Regio Deal project van de Twente Board.

U kunt hier het veldboek bekijken en/of downloaden:

You can view and/or download the English-language publication here

Veldboek Citizenlab Zorg online versie

>

Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.


  >

  Twee onderzoeksprojecten beloond met subsidie

  Begin 2022 zijn de Pioneers in Health Care subsidies bekend gemaakt. Lieke Heesink en Elke ter Huurne, beiden onderzoeker binnen TOPFIT Citizenlab, hebben voor twee onderzoeksprojecten subsidie binnen weten te halen.

  De onderzoeken zijn: WAIT&WORK: VR-ondersteund zorgpad in de wachtlijst voor chronische pijn. Hierbij wordt onderzocht welke werkingsmechanismen van virtuele e-Health bijdragen aan omgaan met pijn, hoe de behandeling nog beter kan worden toegesneden op de patiënt en hoe toe te werken naar een effectieve, nieuwe aanpak van chronische pijn.

  Het andere project is ‘Virtueel voorbereid’: realistische pre-operatieve voorlichting aan bariatrische patiënten met hulp van virtual reality, waarbij onderzoek gedaan wordt naar technologische handvatten om de patiënt preoperatief te laten ervaren hoe het leven ná de operatie er uitziet, zodat een betere voorbereiding mogelijk wordt gemaakt.

  >

  Het project ‘Noabers helpen eenzame ouderen’ van de stichting IkkanWelzijn is genomineerd voor de Europese Health Award on Mental Health 2021

  De stichting IkkanWelzijn is partner van TOPFIT Citizenlab en het genomineerde project is tevens onderdeel van de pilot eenzaamheid binnen dit programma.

  Projectleider Jeroen Ottink is zeer in zijn nopjes over deze nominatie: “Hartstikke leuk natuurlijk en een mooie beloning voor alle betrokkenen van dit project. Op 4 mei horen we of we daadwerkelijk hebben gewonnen, maar zo’n nominatie is al heel fraai en nemen ze ons niet meer af.

  UPDATE 5/5/2022: Helaas is het bij een nominatie gebleven en is het project niet in de prijzen gevallen. Niettemin zijn de alle betrokkenen nog steeds trots op de erkenning van hun project.

  De aanpak van ‘Noabers helpen eenzame ouderen’ is eigenlijk heel simpel: Elke gemeenschap heeft mensen in nood en elke gemeenschap heeft mensen die willen helpen. De kunst is nu om die mensen met elkaar te verbinden. Hoe we dat doen?

  Bij IkkanWelzijn hebben we de volgende methodiek gehanteerd:

  Stap 1: Lokaal zoveel mogelijk mensen, organisaties, instellingen, etc. bij elkaar brengen en verbinden. Hen bewust laten worden, en kunnen laten signaleren, rondom het thema eenzaamheid en voorzien van allerlei methodieken, onderzoekers, technologieën, interventies, etc.

  Stap 2: (potentiële) mensen in eenzaamheid zien te vinden en benaderen

  Stap 2; wensen en behoeften van de mensen oppikken

  Stap 3; Zorgen voor waardevol contact en op grond van resultaten daaruit matchen met het bestaande aanbod/activiteiten of nieuwepassende activiteiten bedenken

  Stap 4; ontwikkelen van een duurzaam (Business)model

  En het werkt echt. Hier in Rossum bijvoorbeeld hebben we eenzame ouderen verbonden met studenten en vrijwilligers. De eenzaamheid was in het dorp door covid echt enorm toegenomen. Er is nu al een hecht netwerk ontstaan en mensen zijn echt al een heel eind uit hun eenzaamheid gekomen en maken nu weer deel uit van de gemeenschap.”

  Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, maakt de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking in het kader van de virtuele jaarlijkse bijeenkomst van het EU-platform voor gezondheidsbeleid op 4 mei 2022 in de ochtend.

  Over de prijs:

  In de algemene context van het EU-platform voor gezondheidsbeleid heeft de Europese Commissie de EU Health Award 2021 gelanceerd om innovatieve initiatieven die de volksgezondheid bevorderen te erkennen en aan te moedigen.

  Award voor geestelijke gezondheid:

  Deze prijs staat open voor gemeenschapsinitiatieven die werken aan het verlichten van de gevolgen van COVID-19 voor de geestelijke gezondheid.

  Zie voor meer info:

  https://ec.europa.eu/health/eu-health-policy/interest-groups/eu-health-award_en

  >

  Citizen Science: Al doende leert men

  Aflopen november 2021 heeft het TechMed Event plaats gevonden op de Universiteit Twente. Het TechMed event brengt op een unieke manier meerdere MedTech innovatie-ecosystemen samen, zoals biomedische onderzoekers, koplopers in de MedTech-industrie en technische artsen en clinici, om daar de laatste innovaties te delen en kennis uit te wisselen.

  Bij dit event mocht ook TopFit Citizenlab’s eigen project Mantelzorg een onlinepresentatie geven, waarbij onderzoeker Sarah Kerklaan, MSc, en co-onderzoeker Natasija aan het woord kwamen. Sarah deelt haar ervaring van het TechMed evenement met ons. 

  Waar ging je presentatie over bij het TechMed event?

  “Eigenlijk heb ik procesmatig onze pilot toegelicht waar we afgelopen jaar mee bezig zijn geweest. Binnen ons project zijn co-onderzoekers, mantelzorgers, HR-adviseurs en mantelzorgadviseurs betrokken geweest om tot een co-creatie te komen. Deze co-creatie leidde tot voor hen relevante kernproblemen, wat op zich niet nieuw is binnen burgeronderzoek. Maar wat je wel bij ons ziet is dat je een mooie gelijkwaardige samenwerkingsrelatie krijgt. Er wordt niet meer vanuit leidinggevende en werknemer gepraat maar ze zijn binnen dit project beide co-onderzoekers. 

  Binnen het proces hebben we in het project onder andere vragenlijsten uitgezet en interviews gehouden, hierna hebben we de co-onderzoekers betrokken. Waarna we verder zijn gegaan met analyseren, een designmethode schrijven, groepsdiscussies etc.”

  Wat vond Natasija het TechMed event?

  “Ze heeft twee vragen beantwoord tijdens de presentatie: Waarom ze meedoet aan dit project. De reden hiervoor is dat ze meer affiniteit heeft met onderzoek doen. Natasija heeft net een opleiding tot verpleegkundig specialist afgerond en durft nieuwe uitdagingen aan te gaan. Hiernaast vindt ze het belangrijk dat co-onderzoekers zelf de mogelijkheid krijgen om verandering te brengen in hun eigen situatie door bij een onderzoek betrokken te zijn. Bij dit project kan je zelf inbreng geven en kan je echt een eigen sausje toevoegen aan dit onderzoek. 

  Een leuk voorbeeld hiervan is dat Karin van den Driesche, ook onderzoeker binnen dit project, en ik een samenvatting hadden gemaakt van, volgens ons, het kernprobleem. Maar toen wij dit bij het volgende overleg aan de co-onderzoekers lieten voorlegden, hebben we naar aanleiding van de reacties van de co-onderzoekers, het kernprobleem herschreven. Dit vonden wij wel grappig en ook leerzaam.

  Als onderzoeker heb je een bijzondere rol, je bent een verbinder, met je vaardigheden ondersteun je de co-onderzoekers, je bent flexibel en je moet ook durven veranderingen in je onderzoek aan te brengen.”

  Je zei dat jullie online aanwezig waren bij het evenement, hoe beviel jullie dit?

  “Online zie je het publiek niet, ik zag alleen mijn presentatie en Natasija. Enerzijds is dan een nadeel aan het online aanwezig zijn, je miste de interactie met je publiek. Voordeel is dan weer dat je er op afstand toch bij kan zijn, dit scheelde voor Natasija ook reistijd. Als je online aanwezig bent, kun je even tussendoor aanschuiven en daarna weer met iets anders bezig gaan. 

  Jammer was dat de dame en heer voor ons erg uitliepen, daardoor moesten wij een stukje inkorten. Maar dat houdt je altijd, ook als je fysiek een presentatie geeft. Het TechMed Event was voor ons beide een leuke ervaring en we zouden dit zeker weer doen!”

  >

  TOPFIT Citizenlab op het Twente Board Event

  Afgelopen oktober vond het Twente Board Event plaats met als thema ‘Gelukkig is er Twente’. In het Theaterhotel in Almelo kwamen ruim 200 deelnemers uit het bedrijfsleven, overheid en onderwijs live bij elkaar. Nieuwe inzichten, innovaties en enthousiaste deelnemers zorgden voor een goede sfeer. Ook TOPFIT Citizenlab was bij het Twente Board Event aanwezig, Renske van Wijk projectleider van het TopFit Citizenlab hield ook een verhaal en dat wil ze graag met ons delen. 

  Hoe heb jij het Twente Board evenement ervaren? 

  “Het Twente Board event was een geweldig event, waarbij het natuurlijk erg bijzonder was om weer een keer live met zoveel mensen bij elkaar te zijn, en dan ook ons verhaal in het plenaire programma te mogen vertellen. Het was de eerst keer dat de Twente Board dit zo organiseerde met alle projecten die steun van de regio ontvangen in het programma; in een ‘roadshow’ of tijdens het plenaire deel. Persoonlijk vond ik ook het thema ‘Gelukkig is er Twente’ en de introductie van het Bruto Twents Geluk erg interessant. Hierbij wordt de switch gemaakt van het puur kijken naar en sturen op economische groei, gewisseld naar welvaart waarbij welzijn en geluk ook een belangrijke rol spelen. Dat pas natuurlijk perfect bij waar wij bij het TOPFIT Citizenlab mee bezig zijn: samen op zoek naar gezondheid en geluk.”

  Zijn er bijzondere of speciale momenten geweest welke je bij gaan blijven? 

  “Wat ik het meest bijzonder vond, was om tijdens het programma samen met onze een van onze co-onderzoekers, mevrouw Hetty Bruntink, geinterviewd te worden over het TOPFIT Citizenlab. Als projectmanager ben ik onder andere bezig met het grote plaatje van het project, zorgen dat we onze doelstellingen halen, de plannen van het TOPFIT Citizenlab op lange termijn. Maar ik heb niet het direct contact met de co-onderzoekers uit het project. En juist dat bracht me hierbij het meeste inzicht; zowel haar perspectief op en ervaringen in het project. Als ook praktisch ervaren hoe je al snel ‘als patient’ behandeld wordt en mensen VOOR je gaan denken in plaats van SAMEN MET je. Ik ben daardoor weer een stuk trotser geworden op wat wij in TOPFIT Citizenlab aan het doen zijn; in alle fases van onderzoek samenwerken met de co-onderzoekers.”

  Heb je het idee dat TopFit Citizenlab meer op de kaart is gekomen en ook mensen geïnspireerd hebben om met citizen science aan de slag te gaan?

  “Ik merk dat ons verhaal een groot deel van het publiek heeft aangesproken. Juist vanwege de inbreng van mevrouw Bruntink werd ons verhaal heel tastbaar en deelden mensen hun persoonlijke verhalen. Daarnaast ben ik erg blij hoe wij met een breed scala aan partners ook dwars door Twente aan het werk zijn. We merkten dat dat aanspreekt bij de doelgroep van het event: bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Wij hebben projecten lopen van Gemeente Dinkelland tot Enschede, en van Almelo tot gemeente Hellendoorn en werken samen met zorginstellingen, overheden en bedrijfsleven. Zij ervaren ook de meerwaarde van het doen van citizen science: professionele onderzoekers die samen met co-onderzoekers (burgers) werken aan vraagstukken.”

  >

  Enquête Citizen Science for Health:-de campagne is gestart!

  >>> Ga hier direct naar de enquete

  De diversiteit aan Citizen Science (burgerwetenschap) initiatieven rondom gezondheid, zorg en welzijn neemt toe. Maar hoe ziet die diversiteit er uit? Wat zijn de drijvende krachten? Wie spelen er een rol in? Welke obstakels worden ondervonden en behoeven aandacht? Wat zijn successen? Waarin verschilt burgerwetenschap in het domein van gezondheid van burgerwetenschap in andere domeinen?

  De Werkgroep Citizen Science for Health, onderdeel van de European Citizen Science Association (ECSA) heeft een internationale, meertalige enquête ontworpen om zicht te krijgen op wat er leeft. Begin februari startten we de campagne Citizen Science for Health in Nederland. Doel van de campagne is om de enquête onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk mensen die betrokken zijn bij burgerwetenschap in het domein van gezondheid, zorg en welzijn. Leden van het Citizenlab hebben bijgedragen aan de samenstelling van de enquête.

  Help je mee om een goed beeld van burgerwetenschap te krijgen in Nederland? Verspreid dan deze uitnodiging en link zo breed mogelijk onder relevante personen en organisaties. En vergeet hem ook zelf niet in te vullen indien gepast!

  Link naar de enquete

  @Lea den broeder (RIVM) @Sabine Wildevuur (Designlab, UTwente) @Martijn de Groot (Radboudumc Health Innovation Labs) en @Gaston Remmers (Stichting Mijn Data Onze Gezondheid) zijn de Nederlandse initiatiefnemers van deze enquête. Voor België zijn het @Jef van Laer en @Annelies Duerinckx van Scivil.be. Met dank aan het internationale coördinerende team.

  >

  TOPFIT Citizenlab op de Dutch Design Week!

  Van 16 t/m 24 oktober 2021 staat TOPFIT Citizenlab op de Dutch Design Week in Eindhoven. We zijn onderdeel van The Embassy of Health van de Universiteit Twente op het Ketelhuisplein in Het Klokgebouw op Strijp-S.

  Onderzoekers en studenten van TOPFIT Citizenlab zullen presenteren en vooral in contact gaan met het publiek.

  U bent natuurlijk ook van harte welkom.

  Voor meer informatie klik hier

  >

  Burgerwetenschap, hoe start je zoiets?

  Op dit moment zijn er nog veel vragen, zoals: Waarom zouden mensen als burgeronderzoeker aan de slag willen? Hoe kunnen burgeronderzoekers en wetenschappers het beste samenwerken? Hoe vinden ze elkaar? Waar kunnen ze het beste samenwerken: bij de onderzoeksinstellingen, in de wijken, of juist online? Dat zijn we nu aan het uitzoeken in een aantal proefprojecten. De projecten gaan over: diabetes, reuma, mantelzorg, langer zelfstandig thuis wonen, eenzaamheid en preventie.

  Er zijn inmiddels twaalf onderzoekers vanuit het ROC van Twente, Saxion en de Universiteit Twente betrokken bij de proefprojecten. En er doen al meerdere burgeronderzoekers actief mee.

  >

  Burgers en wetenschappers werken samen: Citizen Science

  Bij de ontwikkeling van het TOPFIT Citizenlab, en ook wanneer TOPFIT Citizenlab straks echt een fieldlab is, wordt er gewerkt volgens de principes van ‘citizen science’. Dat klinkt mooi, maar wat betekent dat? Citizen science is de Engelse naam voor burgerwetenschap. Het is een manier van onderzoek doen waarbij wetenschappers en burgeronderzoekers op gelijkwaardige wijze sámen onderzoeken en ontwikkelen. Allebei zijn ze op hun eigen manier expert en voor allebei levert deze samenwerking iets op. Het TOPFIT Citizenlab kiest voor deze aanpak omdat met citizen science oplossingen worden ontwikkeld die het beste aansluiten bij de wensen en behoeftes van alle betrokkenen.

  >

  LABBLOGVerhalen uit het lab

  Lab: Diabetes

  Onderzoek naar gebruik van diabetestechnologie door zorgprofessionals 

  Afgelopen jaar ben ik betrokken geweest bij het project ‘Grip op Diabetes’ van het TOPFIT Citizenlab. Dit was naar aanleiding van mijn afstudeeropdracht voor de…

  Lab: Nieuwe technologie

  Studenten en citizen science

  8 april 2022 – Wij – Ria en Lieke – werken binnen het lab Nieuwe Technologie van het TOPFIT Citizenlab. Wij zijn allebei medewerkers van…

  Lab: Nieuwe technologie

  Samenwerken en leren van elkaar

  3 maart 2022 – Wij – Ria en Lieke – werken binnen het lab Nieuwe Technologie van het TOPFIT Citizenlab. Binnen onze projecten werken we…