Samen werken naar meer balans in de mantelzorg

Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat het voor u als mantelzorger makkelijker wordt om de balans te vinden in uw leven?

Bent u mantelzorger en wilt u meer balans vinden in uw dagelijks leven?

Het onderzoek

Mantelzorg. Veel Nederlanders hebben hier wel eens mee te maken. Zo is 1 op de 3 Nederlanders zelf mantelzorger en combineert 1 op de 4 Nederlanders mantelzorg met een betaalde baan. En soms hebben wij het niet eens door dat we mantelzorger zijn. Want,… zorgen voor je naaste is toch heel normaal? Uw vader of moeder begeleiden bij doktersbezoek en helpen met medicatie; of zorgen voor uw kind met lichamelijke of verstandelijke beperkingen; of boodschappen doen en koken voor uw zieke buurvrouw. Zonder mantelzorgers zou de zorg onder nóg grotere druk komen te staan. En zouden veel Nederlanders het niet redden in het dagelijks leven. Mantelzorg is dan ook belangrijk en dankbaar werk dat vaak voldoening geeft. Toch zorgt het vaak ook voor extra belasting bij de mantelzorger naast het dagelijkse werk en bezigheden. En is het risico groot dat de mantelzorger het op een gegeven moment niet meer aankan en (tijdelijk) uitvalt.

Samenwerken om leven met diabetes type 2 prettiger te maken

Apps en andere digitale hulpmiddelen maken ons leven makkelijker: online bankeren doen we al jaren, de buienradar bekijken we dagelijks en tegenwoordig winkelen we ook steeds vaker online. Er zijn ook steeds meer digitale hulpmiddelen waarmee we ons voordeel kunnen doen voor onze gezondheid.

Wanneer u diabetes type 2 heeft, kan dat grote invloed hebben op uw leven. Het is daarom belangrijk om de ziekte onder controle te houden. Dit kan bijvoorbeeld door uw glucoseniveau goed in de gaten te houden, maar ook door gezond en bewust te leven. Er komen steeds meer apps die hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan digitale leefstijlcoaches of apps die uw voeding of beweegpatroon bij kunnen houden. Wij willen graag samen met u in kaart brengen of en hoe apps en digitale hulpmiddelen u helpen om meer grip te krijgen op diabetes.

Dit alles kan alleen voor en door mensen met diabetes type 2 en andere experts. Doet u ook mee?

Samen krijgen we reumatoïde artritis onder controle

Het Onderzoek

Reumatoïde artritis is een chronische aandoening die veel invloed kan hebben op het leven van mensen. Goed controleren van de ontstekingsactiviteit kan helpen om de behandeling bij te stellen of bij het kiezen van de best werkende behandeling. Op dit moment wordt er gewerkt aan een apparaat – de HandScan – die de ontstekingsactiviteit kan meten. We willen samen met u onderzoeken hoe de HandScan het beste kan worden
ingezet. In het CitizenLab Reumatoïde artritis willen de Universiteit Twente, Roessingh Research & Development en het bedrijf Demcon Hemics, samen met u werken aan nieuwe oplossingen om reumatoïde artritis onder controle te krijgen. Wil je op de hoogte blijven van het onderzoek van het TOPFIT CitizenLab? Kijk dan regelmatig op deze website of volg ons op Facebook of Twitter.

Mantelzorg vragenlijstonderzoek:

Mantelzorg in Twente in tijden van Corona

In de maanden mei en juni hebben wij een vragenlijst onder de mantelzorgers in Twente uitgezet. In deze vragenlijst hebben wij naar de ervaringen van de mantelzorgers in de coronacrisis gevraagd en ook naar hun gebruik van digitale hulpmiddelen in de mantelzorg en voor hun eigen gezondheid en welzijn. De uitkomsten van de vragenlijst kunt u eind augustus op deze website bekijken.

 

Stand van zaken in Citizenlab homeblock