Citizen Science: Al doende leert men
Aflopen november 2021 heeft het TechMed Event plaats gevonden op de Universiteit Twente. Het TechMed event brengt op een unieke manier meerdere MedTech innovatie-ecosystemen samen, zoals biomedische onderzoekers, koplopers in de MedTech-industrie en technische artsen en clinici, om daar de laatste innovaties te delen en kennis uit te wisselen.
Bij dit event mocht ook TopFit Citizenlab’s eigen project Mantelzorg een onlinepresentatie geven, waarbij onderzoeker Sarah Kerklaan, MSc, en co-onderzoeker Natasija aan het woord kwamen. Sarah deelt haar ervaring van het TechMed evenement met ons.
Waar ging je presentatie over bij het TechMed event?
“Eigenlijk heb ik procesmatig onze pilot toegelicht waar we afgelopen jaar mee bezig zijn geweest. Binnen ons project zijn co-onderzoekers, mantelzorgers, HR-adviseurs en mantelzorgadviseurs betrokken geweest om tot een co-creatie te komen. Deze co-creatie leidde tot voor hen relevante kernproblemen, wat op zich niet nieuw is binnen burgeronderzoek. Maar wat je wel bij ons ziet is dat je een mooie gelijkwaardige samenwerkingsrelatie krijgt. Er wordt niet meer vanuit leidinggevende en werknemer gepraat maar ze zijn binnen dit project beide co-onderzoekers.
Binnen het proces hebben we in het project onder andere vragenlijsten uitgezet en interviews gehouden, hierna hebben we de co-onderzoekers betrokken. Waarna we verder zijn gegaan met analyseren, een designmethode schrijven, groepsdiscussies etc.”
Wat vond Natasija het TechMed event?
“Ze heeft twee vragen beantwoord tijdens de presentatie: Waarom ze meedoet aan dit project. De reden hiervoor is dat ze meer affiniteit heeft met onderzoek doen. Natasija heeft net een opleiding tot verpleegkundig specialist afgerond en durft nieuwe uitdagingen aan te gaan. Hiernaast vindt ze het belangrijk dat co-onderzoekers zelf de mogelijkheid krijgen om verandering te brengen in hun eigen situatie door bij een onderzoek betrokken te zijn. Bij dit project kan je zelf inbreng geven en kan je echt een eigen sausje toevoegen aan dit onderzoek.
Een leuk voorbeeld hiervan is dat Karin van den Driesche, ook onderzoeker binnen dit project, en ik een samenvatting hadden gemaakt van, volgens ons, het kernprobleem. Maar toen wij dit bij het volgende overleg aan de co-onderzoekers lieten voorlegden, hebben we naar aanleiding van de reacties van de co-onderzoekers, het kernprobleem herschreven. Dit vonden wij wel grappig en ook leerzaam.
Als onderzoeker heb je een bijzondere rol, je bent een verbinder, met je vaardigheden ondersteun je de co-onderzoekers, je bent flexibel en je moet ook durven veranderingen in je onderzoek aan te brengen.”
Je zei dat jullie online aanwezig waren bij het evenement, hoe beviel jullie dit?
“Online zie je het publiek niet, ik zag alleen mijn presentatie en Natasija. Enerzijds is dan een nadeel aan het online aanwezig zijn, je miste de interactie met je publiek. Voordeel is dan weer dat je er op afstand toch bij kan zijn, dit scheelde voor Natasija ook reistijd. Als je online aanwezig bent, kun je even tussendoor aanschuiven en daarna weer met iets anders bezig gaan.
Jammer was dat de dame en heer voor ons erg uitliepen, daardoor moesten wij een stukje inkorten. Maar dat houdt je altijd, ook als je fysiek een presentatie geeft. Het TechMed Event was voor ons beide een leuke ervaring en we zouden dit zeker weer doen!”
Andere nieuwsitems
zondag 29 oktober, 2023
Het Veldboek Burgerwetenschap voor Gezondheid – Praktijkervaringen in regio Twente is afdonderdag 21 april, 2022
Twee onderzoeksprojecten beloond met subsidiedonderdag 21 april, 2022
Het project ‘Noabers helpen eenzame ouderen’ van de stichting IkkanWelzijn is genomineerd voor de Europese Health Award on Mental Health 2021donderdag 24 februari, 2022
TOPFIT Citizenlab op het Twente Board Eventvrijdag 18 februari, 2022
Enquête Citizen Science for Health:-de campagne is gestart!maandag 11 oktober, 2021
TOPFIT Citizenlab op de Dutch Design Week!maandag 7 juni, 2021
Burgerwetenschap, hoe start je zoiets?maandag 7 juni, 2021
Burgers en wetenschappers werken samen: Citizen Sciencedonderdag 6 mei, 2021
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.