Het project ‘Noabers helpen eenzame ouderen’ van de stichting IkkanWelzijn is genomineerd voor de Europese Health Award on Mental Health 2021

De stichting IkkanWelzijn is partner van TOPFIT Citizenlab en het genomineerde project is tevens onderdeel van de pilot eenzaamheid binnen dit programma.

Projectleider Jeroen Ottink is zeer in zijn nopjes over deze nominatie: “Hartstikke leuk natuurlijk en een mooie beloning voor alle betrokkenen van dit project. Op 4 mei horen we of we daadwerkelijk hebben gewonnen, maar zo’n nominatie is al heel fraai en nemen ze ons niet meer af.

UPDATE 5/5/2022: Helaas is het bij een nominatie gebleven en is het project niet in de prijzen gevallen. Niettemin zijn de alle betrokkenen nog steeds trots op de erkenning van hun project.

De aanpak van ‘Noabers helpen eenzame ouderen’ is eigenlijk heel simpel: Elke gemeenschap heeft mensen in nood en elke gemeenschap heeft mensen die willen helpen. De kunst is nu om die mensen met elkaar te verbinden. Hoe we dat doen?

Bij IkkanWelzijn hebben we de volgende methodiek gehanteerd:

Stap 1: Lokaal zoveel mogelijk mensen, organisaties, instellingen, etc. bij elkaar brengen en verbinden. Hen bewust laten worden, en kunnen laten signaleren, rondom het thema eenzaamheid en voorzien van allerlei methodieken, onderzoekers, technologieën, interventies, etc.

Stap 2: (potentiële) mensen in eenzaamheid zien te vinden en benaderen

Stap 2; wensen en behoeften van de mensen oppikken

Stap 3; Zorgen voor waardevol contact en op grond van resultaten daaruit matchen met het bestaande aanbod/activiteiten of nieuwepassende activiteiten bedenken

Stap 4; ontwikkelen van een duurzaam (Business)model

En het werkt echt. Hier in Rossum bijvoorbeeld hebben we eenzame ouderen verbonden met studenten en vrijwilligers. De eenzaamheid was in het dorp door covid echt enorm toegenomen. Er is nu al een hecht netwerk ontstaan en mensen zijn echt al een heel eind uit hun eenzaamheid gekomen en maken nu weer deel uit van de gemeenschap.”

Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, maakt de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking in het kader van de virtuele jaarlijkse bijeenkomst van het EU-platform voor gezondheidsbeleid op 4 mei 2022 in de ochtend.

Over de prijs:

In de algemene context van het EU-platform voor gezondheidsbeleid heeft de Europese Commissie de EU Health Award 2021 gelanceerd om innovatieve initiatieven die de volksgezondheid bevorderen te erkennen en aan te moedigen.

Award voor geestelijke gezondheid:

Deze prijs staat open voor gemeenschapsinitiatieven die werken aan het verlichten van de gevolgen van COVID-19 voor de geestelijke gezondheid.

Zie voor meer info:

https://ec.europa.eu/health/eu-health-policy/interest-groups/eu-health-award_en

Andere nieuwsitems