TOPFIT Citizenlab op het Twente Board Event

Afgelopen oktober vond het Twente Board Event plaats met als thema ‘Gelukkig is er Twente’. In het Theaterhotel in Almelo kwamen ruim 200 deelnemers uit het bedrijfsleven, overheid en onderwijs live bij elkaar. Nieuwe inzichten, innovaties en enthousiaste deelnemers zorgden voor een goede sfeer. Ook TOPFIT Citizenlab was bij het Twente Board Event aanwezig, Renske van Wijk projectleider van het TopFit Citizenlab hield ook een verhaal en dat wil ze graag met ons delen. 

Hoe heb jij het Twente Board evenement ervaren? 

“Het Twente Board event was een geweldig event, waarbij het natuurlijk erg bijzonder was om weer een keer live met zoveel mensen bij elkaar te zijn, en dan ook ons verhaal in het plenaire programma te mogen vertellen. Het was de eerst keer dat de Twente Board dit zo organiseerde met alle projecten die steun van de regio ontvangen in het programma; in een ‘roadshow’ of tijdens het plenaire deel. Persoonlijk vond ik ook het thema ‘Gelukkig is er Twente’ en de introductie van het Bruto Twents Geluk erg interessant. Hierbij wordt de switch gemaakt van het puur kijken naar en sturen op economische groei, gewisseld naar welvaart waarbij welzijn en geluk ook een belangrijke rol spelen. Dat pas natuurlijk perfect bij waar wij bij het TOPFIT Citizenlab mee bezig zijn: samen op zoek naar gezondheid en geluk.”

Zijn er bijzondere of speciale momenten geweest welke je bij gaan blijven? 

“Wat ik het meest bijzonder vond, was om tijdens het programma samen met onze een van onze co-onderzoekers, mevrouw Hetty Bruntink, geinterviewd te worden over het TOPFIT Citizenlab. Als projectmanager ben ik onder andere bezig met het grote plaatje van het project, zorgen dat we onze doelstellingen halen, de plannen van het TOPFIT Citizenlab op lange termijn. Maar ik heb niet het direct contact met de co-onderzoekers uit het project. En juist dat bracht me hierbij het meeste inzicht; zowel haar perspectief op en ervaringen in het project. Als ook praktisch ervaren hoe je al snel ‘als patient’ behandeld wordt en mensen VOOR je gaan denken in plaats van SAMEN MET je. Ik ben daardoor weer een stuk trotser geworden op wat wij in TOPFIT Citizenlab aan het doen zijn; in alle fases van onderzoek samenwerken met de co-onderzoekers.”

Heb je het idee dat TopFit Citizenlab meer op de kaart is gekomen en ook mensen geïnspireerd hebben om met citizen science aan de slag te gaan?

“Ik merk dat ons verhaal een groot deel van het publiek heeft aangesproken. Juist vanwege de inbreng van mevrouw Bruntink werd ons verhaal heel tastbaar en deelden mensen hun persoonlijke verhalen. Daarnaast ben ik erg blij hoe wij met een breed scala aan partners ook dwars door Twente aan het werk zijn. We merkten dat dat aanspreekt bij de doelgroep van het event: bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Wij hebben projecten lopen van Gemeente Dinkelland tot Enschede, en van Almelo tot gemeente Hellendoorn en werken samen met zorginstellingen, overheden en bedrijfsleven. Zij ervaren ook de meerwaarde van het doen van citizen science: professionele onderzoekers die samen met co-onderzoekers (burgers) werken aan vraagstukken.”