Samen krijgen we reumatoïde artritis onder controle

Reumatoïde artritis is een chronische aandoening die veel invloed kan hebben op het leven van mensen. In het Citizenlab willen wij samen met mensen met reumatoïde artritis onderzoek doen.

Wilt u op de hoogte blijven van het onderzoek op het gebied van reuma in het TOPFIT Citizenlab? Kijk dan regelmatig op deze website, volg ons op Facebook of Twitter of stuur een mail.

Resultaten vragenlijst over HandScan

Ons eerste onderzoek richtte zich op controleafspraken en mogelijk gebruik van de HandScan hierbij. De HandScan is een nieuw apparaat van Demcon Hemics dat ontstekingsactiviteit kan meten in de gewrichten van de hand. Meer dan 400 mensen hebben via een vragenlijst hun mening gegeven.

Over het algemeen zijn mensen met reumatoïde artritis tevreden over de manier waarop nu (voor de coronacrisis) de ontstekingsactiviteit in de gaten wordt gehouden. Wel zou ongeveer de helft liever meer beeldvormend onderzoek hebben (denk hierbij aan MRI, CT, röntgenfoto’s). Daarnaast lijken mensen een meerwaarde van de HandScan te zien, voornamelijk omdat de HandScan snel en duidelijk een beeld geeft van de locatie en ernst van ontstekingen in de hand.

De uitgebreide resultaten van de vragenlijst vindt u hier.

 

 

Stand van zaken in Citizenlab reuma