Wij hebben u nodig, doe mee!

U kunt als ervaringsdeskundige meedenken én -doen in Citizenlab Grip op Diabetes. Heeft u ideeën over dit project of wilt u een aandeel leveren in het opzetten, uitvoeren en/of analyseren van onderzoek? We nodigen u van harte uit om samen met ons aan de slag te gaan.

Heeft u interesse? Stuur ons uw naam en emailadres middels onderstaand formulier zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Wetenschap samen met u!

In het Citizenlab Grip op Diabetes onderzoeken we met elkaar hoe de inzet van technologie kan bijdragen aan meer zorg op maat, eigen verantwoordelijkheid en controle in uw leven met diabetes type 2. Samen met u gaan we op zoek naar een manier om (nieuwe) technologie en nieuwe aanpakken voor meer grip op diabetes voor u én zorgprofessionals bereikbaar te maken. We proberen samen het aanbod van diabeteszorg te verbeteren. Een aanbod voor én door u!

Wat vindt u belangrijk in uw dagelijks leven met diabetes? Hoe kunt u zelf beslissen over uw leven met diabetes? Kan technologie bijdragen aan zorg passend bij u? Kunt en wilt u technologie gebruiken? Wat verandert er aan de relatie met uw zorgverlener? Hoe kan hij of zij u beter helpen? En hoe weet u technologie te vinden en te gebruiken? Een greep uit de vragen waar we samen met u mee aan de slag willen gaan.

Burgerwetenschap is wetenschappelijk onderzoek dat door of samen met burgers wordt gedaan. Bij burgerwetenschappen wordt de burger, zoals u, volledig betrokken bij onderzoeksactiviteiten. Dat betekent dat u niet alleen als deelnemer aan het onderzoek meedoet. U denkt dan ook mee bij het opstellen van de onderzoeksvraag en de onderzoeksmethode. Of u verzamelt en verwerkt informatie of data om de onderzoeksvraag te beantwoorden. Op deze manier bent u samen met ons een onderzoeker, een burgeronderzoeker.

Samenwerken aan meer grip op diabetes

U weet als geen ander hoe het is om te leven met diabetes type 2. Het onder controle krijgen van uw bloedsuikerwaarden kan bijvoorbeeld best ingewikkeld zijn. Dit kan door uw waarden goed in de gaten te houden. Gezond en bewust leven kan ook helpen. Voeding, beweging, slaap en stress hebben invloed op uw bloedsuikerwaarden. Het beter in beeld krijgen én begrijpen van deze invloed op uw waarden, kan u helpen meer grip te krijgen op diabetes.

Er zijn steeds meer technologieën beschikbaar die helpen vitaler te worden en blijven. Ook u kan daar uw voordeel mee doen. Denk aan diverse apps op uw telefoon die bloedsuikerwaarden, voeding en beweging bij kunnen houden of een smartwatch. Of een app waarbij u contact heeft met een (digitale) leefstijlcoach. Ze bieden u inzicht en kunnen u helpen bewuste en passende keuzes te maken in uw leven met diabetes. Ze helpen u om zelf te beslissen over uw leven met diabetes en de zorg en ondersteuning daarbij. Handig, want op uw telefoon hebt u ze altijd bij u. Maar welke technologie werkt voor u? Wilt u volledige ondersteuning door technologie? Of liever gecombineerd met persoonlijk contact? Wat vindt u belangrijk? Daar gaat het om.

Rob Dieleman

Ik ben verantwoordelijk voor de communicatie van TOPFIT Citizenlab.

Stand van zaken in Citizenlab Uncategorized

TOPFIT Citizenlab op de Dutch Design Week!
11 oktober 2021
Van 16 t/m 24 oktober 2021 staat TOPFIT Citizenlab op de Dutch Design Week in Eindhoven. We zijn onderdeel van The Embassy of Health van de Universiteit Twente op het Ketelhuisplein in Het Klokgebouw op Strijp-S. Onderzoekers en studenten van TOPFIT Citizenlab zullen presenteren en vooral in contact gaan met het publiek. U bent natuurlijk ook van harte welkom. Voor meer informatie klik hier

Burgerwetenschap, hoe start je zoiets?
7 juni 2021
Op dit moment zijn er nog veel vragen, zoals: Waarom zouden mensen als burgeronderzoeker aan de slag willen? Hoe kunnen burgeronderzoekers en wetenschappers het beste samenwerken? Hoe vinden ze elkaar? Waar kunnen ze het beste samenwerken: bij de onderzoeksinstellingen, in de wijken, of juist online? Dat zijn we nu aan het uitzoeken in een aantal proefprojecten. De projecten gaan over: diabetes, reuma, mantelzorg, langer zelfstandig thuis wonen, eenzaamheid en preventie. Er zijn inmiddels twaalf onderzoekers vanuit het ROC van Twente, Saxion en de Universiteit Twente betrokken bij de proefprojecten. En er doen al meerdere burgeronderzoekers actief mee.

Burgers en wetenschappers werken samen: Citizen Science
7 juni 2021
Bij de ontwikkeling van het TOPFIT Citizenlab, en ook wanneer TOPFIT Citizenlab straks echt een fieldlab is, wordt er gewerkt volgens de principes van ‘citizen science’. Dat klinkt mooi, maar wat betekent dat? Citizen science is de Engelse naam voor burgerwetenschap. Het is een manier van onderzoek doen waarbij wetenschappers en burgeronderzoekers op gelijkwaardige wijze sámen onderzoeken en ontwikkelen. Allebei zijn ze op hun eigen manier expert en voor allebei levert deze samenwerking iets op. Het TOPFIT Citizenlab kiest voor deze aanpak omdat met citizen science oplossingen worden ontwikkeld die het beste aansluiten bij de wensen en behoeftes van alle betrokkenen.